Skābmaize
Skābmaizi cep no rudzu bīdelētiem miltiem. Vispirms abrā ielej 2 – 3 litrus siltu ūdeni, kurā ieber pāris bļodas miltus. Putriņā vēl iemaisa ieraugu, pēcāk pieber cukuru, lai paliek saldenāks. Ja vēlas skābenāku, cukuru ber nedaudz – kādu krūzīti, vēl ķimenes klāt. Tad abru atstāj uz nakti siltumā, lai iejavs rūgst. Nākamajā dienā vēl uzber miltus, samīca vidēji mīkstu iejavu. Uz panniņas uzkaisa miltus un veido 4 – 5 garenus kukulīšus. Tūdaļ pannu bāž krāsnī, kur kukulīši cepās ne ilgāk par stundu. Ja krāsns par stipru sakurināta, kukulīšiem pārklāj papīru, lai nepiedegtu garoza.
Cep arīdzan no kviešu miltiem, tomēr tāda skābmaize neesot tik garda
Nav komentāru: