Header Ads

Ēdieni no kalmāriem

Ēdieni no kalmāriem ir ļoti ātri un viegli pagatavojami. Jāiegaumē, ka, lai tos notīrītu, t. i., atbrīvotu no sārtās plēves, tie piecas minūtes jāpatur vārošā ūdenī.

Kalmāru karbonāde.
Kalmāru fileju atbrīvo no plēvītēm, uzber sāli, piparus, izklapē ar gaļas āmuru. Tad gabalus apviļā olā, miltos un cep taukos vai labā eļļā. Atšķirībā no gaļas karbonādes kalmāra karbonāde ir gatava dažās minūtēs.

Ar burkāniem un āboliem pildīts kalmārs
700 g kalmāra filejas (lai kalmāri nav pārgriezti), 2 – 3 burkāni, 1 – 2 āboli, 4 ēd. karotes eļļas, maltas krustnagliņas.

Mērcei: 4 ēd. karotes sviesta (eļļas), 2 ēd. karotes miltu, 1 – 2 sīpoli, pusotras vai 2 gl. buljona vai ūdens, pus glāze krējuma, 1 tējkarote asās tomātu mērces, cukurs, sāls pēc garšas.

Smalki sagriež burkānus, mazliet apcep sviestā un sautē nelielā ūdens daudzumā pusgatavus. Pievieno notīrītus un smalki sagrieztus ābolus, sautē, līdz gatavi. Pieliek sāli, krustnagliņas. Pildījumam jābūt sulīgam.

Veselā, apstrādātā kalmārā pieblīvējot liek pildījumu, mazliet apcep sviestā, liek katlā, pārlej ar krējuma mērci, uzliek vāku un cepeškrāsnī sautē 10 – 12 minūtes. Pirms pasniegšanas rotā ar zaļumiem.

Pildīšanai var izmantot visdažādākos maisījumus, piem., apceptus galviņkāpostus ar vārītām olām.

Sautēti kalmāri
500 g kalmaru, 2 sīpoli, pus glāze piena, 2 ar pus ēd. karotes miltu, 3 ēd. karotes sviesta, sāls, pipari.

Noplaucētus, notīrītus kalmārus sagriež salmiņos, apkaisa ar sali, apviļā miltos un apcep. Smalki sagrieztus sīpolus nedaudz apcep sviestā, apkaisa ar miltiem un maisot turpina cept vēl kādas 5 – 7 minūtes. Tad liek sautējamā traukā, pielej pienu, uzvāra. Pieliek apceptos kalmārus, pieber sali, piparus, uzliek vāku un sautē uz mazas uguns 25 – 30 minūtes. Piedevām – vārīti vai cepti kartupeļi, zaļumi

Marinēti kalmāri
Noplaucētus, notīrītus kalmārus sagriež salmiņos, sīpolus sagriež pusgredzenos un pārlej ar karstu marinādi. Vāra apmēram 5 minūtes, atdzesē un liek burciņā.

Kalmāru salāti
Salātiem noplaucētos un notīrītos kalmarus 5 minūtes vāra sālsūdenī. (ilgāk vārot kalmārs kļūst cietāks)

Vārītos kalmārus sagriež salmiņos, iejauc majonēzes–krējuma mērcē. Pievieno salmiņos sagrieztus ābolus un marinētus gurķus, mazliet marinētu biešu, kartupeļus. Var pievienot arī zaļos zirnīšus, vārītas olas.

Šiem salātiem visi produkti sagriežami salmiņos, lai labāks izskats.

Nav komentāru:

Nodrošina Blogger.