Header Ads

Marinēti ķirbji ar citronskābi

800 g ķirbju. Marinādei litrs ūdens, 400 – 500 g cukura (oriģinālajā receptē 600 – 800 g, bet par saldu sanāk), 5 – 8 smaržīgie pipari, 15 krustnagliņas, 2 kanēļa mizas, 20 – 25 g citronskābes.


Izaugušus dzeltenos ķirbjus nomazgā, nomizo, izņem sēklas un mīkstas daļas, sagriež ar dārzeņu robaino nazi vienādos 2 – 3 cm³ lielos gabalos.

Katlā ar ūdeni liek visas garšvielas un vāra 5 minūtes. Tad marinādē saliek sagatavotos ķirbju gabalus tā, lai tos pārklātu marināde, un lēni vāra, kamēr ķirbji kļūst caurspīdīgi. Nedrīkst vārīt ilgi, tad ķirbji izjūk. Ar putu karoti ķirbjus izņem no marinādes, sakārto burkā. Atlikušo marinādi uzvāra, izkāš caur marli, lai tā būtu pilnīgi dzidra, un pārlej ķirbjiem iepriekš sagatavotās burkās. Burkām uzliek dezinficētus vāciņus. Metāla vāciņu vietā var lietot arī plastmasas vāciņus, jo marinēti ķirbji labi uzglabājas. Pasterizē 85℃ temperatūrā: 0.5 litru burkas 8 minūtes, litra burkas – 10–12 minūtes. Tālāk rīkojas kā parasti, burkas noslēdz un atdzesē.


ĀTRĀKA METODE.
Burkas izkarsē plītskrāsnī uz 100°C. Griežamos vākus novāra. Uzvāra marinādi. Kad marināde vārās ieber ķirbju gabaliņus, vāra 10 minūtes (aptuveni, jo atkarīgs no tā cik lielos gabaliņos sagriezts), ķirbja gabaliņi sak mainīt krāsu - paliek puscaurspīdīgi - liek burkā, pārlej ar marinādi, lai nosedz ķirbjus līdz burkas augšai. Aizskrūvē vāku, burku liek ar kājām gaisā un sasedz ar frotē dvieļiem un atstāj līdz nākamajai dienai - tas aizvieto nogurdinošo pasterizēšanas procesu. Jāuzmanās nepārvārīt, lai ķirbju gabaliņi nesanāk mīksti, bet gan nedaudz kraukšķīgi. Vēl vai sanāks kraukšķīgi ir atkarīgs arī no ķirbja - labāk, lai ķirbis nav miltains.

Ķirbju salātus pasniedz pie zivīm un putnu gaļas ēdieniem.

Nav komentāru:

Nodrošina Blogger.