Header Ads

Salāti kā "Kaprīze"


Lai pagatavotu garšīgus salātus, jāievēro daži noteikumi. Sakņaugus – burkānus, bietes, redīsus, rutkus, kartupeļus mazgā tekošā ūdenī ar suku. Salātus, skābenes, spinātus "peldina" aukstā ūdenī lielā traukā. Ūdeni nenolej, jo atmirkušās zemes daļiņas nogulsnējas trauka dibenā, bet zaļumu lapas no tā izlasa pa vienai. Zem krāna lapu dārzeņus nomazgāt ir daudz grūtāk.

Dilles un gurķus mazgā īsi pirms pasniegšanas, jo tie ātri zaudē aromātu un bojājas.

Sarkanajiem redīsiem nogriež lapas un "astītes", bet baltie arī jānomizo.

Dārzeņi salātiem jānovāra jau laikus, lai tie pirms griešanas būtu labi atdzisuši. No siltiem produktiem pagatavoti salāti nav garšīgi un ātri bojājas. Sevišķi ātri saskābs salāti, kas gatavoti, sajaucot aukstus un vēl neatdzesētus produktus.

Nelieciet vārīšanai visus dārzeņus kopā vienā lielā katlā. Dārzeņi jāvāra nelielā ūdens daudzumā. Raugieties, lai tie būtu vienāda lieluma.

Olas salātiem jāvāra 10 minūtes.

Pupiņu un zirņu pākstis labāk likt viegli sālītā verdošā ūdenī un vārīt uz stipras uguns – tad tās saglabās zaļo krāsu.

Vārītus burkānus, bietes, kartupeļus viegli notīrīt, kamēr tie vēl nav galīgi atdzisuši.

Salāti ir "kaprīzi". To garša lielā mērā atkarīga no tā, cik pareizi produkti sagriezti. Dārzeņi jāsagriež sīki un vienādi: vārītu kartupeļu, burkānu, ābolu, gurķu šķēlīšu biezumam labāk nepārsniegt 2 mm – tām jābūt caurspīdīgām.

Salāti jāsajauc ļoti uzmanīgi, lēni. Jaukšanai vislabāk lietot koka karoti.

Salātus sajauciet īsi pirms pasniegšanas galdā. Tikai izņēmuma gadījumos tos var stundu vai pusotras paturēt ledusskapī.

Salātus rotā tikai ar tādiem produktiem, kuri ietilpst to sastāvā. Izņēmums ir zaļumi – dilles, pētersīļi, selerijas. Ar rotāšanu tomēr pārlieku neaizraujaties – ēdējam jāredz, no kā salāti gatavoti.

Nav komentāru:

Nodrošina Blogger.