Header Ads

Gardas zupas noslēpumi

1. Zupai paredzētie produkti jāliek tikai verdošā ūdenī. Aukstā ūdenī atrodas fermenti, kas var izraisīt C vitamīna un citu uzturvielu pārveidošanos. Tāpēc pārliet dārzeņus ar aukstu ūdeni pirms vārīšanas ir kļūda.

2. Nelieciet zupas katlā uzreiz visus produktus, jo daži no tiem neizvārīsies, bet citi izšķīdīs vēl pirms zupas gatavības! Vispirms katlā jāliek svaigie kāposti, un tie jāvāra 5 – 10 minūtes. Pēc tam kārta kartupeļiem, bet apceptie dārzeņi un saknes jāliek pašās vārīšanas beigās.

3. Dārzeņus ieteicams apcept traukā ar biezu dibenu. Tie jāmaisa ar koka lāpstiņu. Burkāni un tomāti satur karotīnus, no kuriem organismā veidojas A vitamīns. Apcepšanas laikā dārzeņu oranžsarkanās vielas izšķīst taukvielās, piešķirot zupai skaistu krāsu. Turklāt šādi sagatavotus karotīnus organismam ir vieglāk uzņemt.
Apcepot labāk saglabājas arī aromātiskās vielas, kas lieliski šķīst taukos. Savukārt no sīpola apcepšanas laikā pazūd vielas, kurām raksturīga asa garša un asaras izraisoša iedarbība.

4. Pirms zupā liek skābētos kāpostus, tie kopā ar taukiem jāpasautē nelielā ūdens daudzumā. Tad kāposti zaudēs lieko asumu un iegūs brīnišķīgu aromātu. Taču pats galvenais ir tas, ka sairs kāpostos esošā pienskābe, kas vārīšanas laikā traucē kāpostiem un citiem produktiem kļūt mīkstiem.

5. Biete jāsautē atsevišķi nelielā ūdens daudzumā, pievienojot taukus un etiķi.
Vārot boršču, jāņem vērā kāda īpatnība – ja etiķi pievieno gatavai zupai, viegli var kļūdīties un ēdiens iznāk pārāk skābs. Vēlamo garšu daudz vieglāk var iegūt, ja zupai pakāpeniski pievieno bieti, kas sautēta kopā ar etiķi. Turklāt bietes krāsvielas labāk saglabājas etiķa klātbūtnē.

6. Kas jāievēro, lai zupas "raibumā" katrs dārzenis varētu maksimāli varētu atklāt savas labās īpašības? Kartupeļi jāizvāra pusmīksti, tikai tad zupai var pievienot skābenos produktus – skābos kāpostus un gurķus, ar etiķi sautētu bieti u.t.t. Skābe, ko satur šie produkti, traucē kartupelim izšķīst. Tie var pat kļūt arvien cietāki. Skābētos gurķus iepriekš atbrīvojiet no miziņas, garenvirzienā sagrieziet četrās daļās, izņemiet lielās seklas, tad sagrieziet šķēlītēs vai rombiņos, uzlejiet nedaudz ūdens un vāriet atsevišķi, līdz gurķi kļuvuši mīksti. Pretējā gadījumā tie zupā tā arī paliks cieti.

7. Apceptās saknes, lauru lapas un piparu graudiņus zupai pievieno vārīšanas beigās, lai tie nezaudetu aromātu.

8. Zupai domātās saknes jāsagriež atbilstoši pārējo produktu izmēram un formai. Nūdeļu zupām dārzeņus sagriež salmiņveidā, figūrveida makaronu zupām – sīkos gabaliņos, bet pupu zupai – kubikos! Tad vārīšanas gaitā dārzeņi labāk saglabās formu un zupa būs izskatīgāka.

9. Lai zupa būtu tumīgāka, milti iepriekš jāsajauc ar sviestu vai taukiem un jāapcep, uzmanīgi maisot, līdz tie iegūst gaišu krēmkrāsu. Apceptajiem miltiem jāļauj mazliet atdzist, pēc tam tos atšķaida ar nelielu buljona daudzumu, rūpīgi samaisa un pievieno zupai. Zupu tumīgāku padarīs arī kartupeļi, kas izņemti no zupas un saspaidīti. 

Nav komentāru:

Nodrošina Blogger.