Header Ads

Vafeles piecās minūtēs

Elektriskās vafeļu veidnes kļuvušas ļoti populāras – tās ļauj ātri un vienkārši pagatavot lielu daudzumu garšīgu un dažādu cepumu, un ar šo darbu viegli tiks galā pat iesācēji. Tieši jums – praktiski padomi vafeļu cepšanā.

Tikko iegādāto vafeļu veidni uzmanīgi un rūpīgi noslaukiet ar siltā ziepjūdenī vai sodas šķīdumā samērcētu drāniņu, raugieties, lai mitrums nenokļūtu korpusa iekšienē un nesabojātu izolāciju. Sausi izslaucītu ierīci novietojiet labi vedināmā telpā un uz 20 – 30 minūtēm pieslēdziet elektriskajam tīklam. Pēc šādas izkarsēšanas veidne ir gatava lietošanai.

Tad sagatavojiet mīklu un nolieciet pa rokai visu vajadzīgo: darbagalda vidū – vafeļu veidni, pa labi no tās – mīklas bļodu un karoti, trauciņu ar taukvielām vai augu eļļu un dakšiņā uzduriet marles gabaliņu eļļas uzziešanai, pa kreisi novietojiet platu šķīvi vai paplāti gatavajām vafelēm (vajadzīga gluda, līdzena virsma), platu nazi vai koka lāpstiņu.

Veidni vajag tikai nedaudz ietaukot vai ieeļļot; ja vafeļu mīkla ir trekna, tas jāizdara tikai vienreiz – cepšanas sākumā.

Kad veidne uzkarsēta kā norādīts instrukcijā, uz apakšējās virsmas uzlejiet 2 – 3 karotes mīklas, pārsedziet ar augšējo virsmu un pieturiet, kamēr no veidnes izplūst tvaiks. Pēc 1 – 2 minūtēm ierīci atveriet un neuztraucieties, ja pirmā vafele nebūs sevišķi izdevusies. Ja vafele ir pārlieku plāna un neaizņem visu virsmu, nākamajai ņemiet lielāku mīklas porciju. Ja vafele ir pārlieku bieza – mīklas devu samaziniet.

Gatavai vafelei jābūt zeltainai, bet, ja tīk, varat to cept līdz vieglam brūnumam. Ja vafele līp pie veidnes virsmām, tās nedaudz jāietauko vai jāieeļļo.

Vafeļu forma jāveido, kamēr cepums vēl karsts, tikai tad tās pakļaujas griešanai vai locīšanai.

Lai mīkla izdotos, visiem izmantojamiem produktiem – sviestam vai margarīnam, krējumam, miltiem, olām – sagatavošanas brīdī vajadzīga vienāda temperatūra.

Mīklu pagatavo šādi: vispirms saputo sviestu vai margarīnu, tam pakāpeniski pievieno cukuru. Olas sakuļ atsevišķi. Margarīnam pārmaiņus pievieno izsijātus miltus, kam piebērts vajadzīgais sodas daudzums, un šķidrumu (pienu, krējumu, ūdeni), nepārtraukti maisot. Tad pievieno sakulto olu, un mīklu vēlreiz pamatīgi samaisa.

Saldās vafeles
250 g margarīna, 250 g cukura, 500 g miltu, 6 olas (baltumus saputo atsevišķi un mīklai pievieno pēdējos), pustējkarote dzeramās sodas, citrona miziņa, vanilīns.

Trauslās vafeles
200 g sviesta, 200 g miltu, 3 olas, sāls cukurs, kanēlis.

Reinas vafeles
125 g sviesta, 125 g cukura, 300 g miltu, 2 olas, kanēlis pēc garšas, samalta krustnagliņa, sarīvēta citrona miziņa.

Nav komentāru:

Nodrošina Blogger.