Header Ads

Sakņu un dārzeņu ražas laiks

Katrs zina, ka dārzeņi ir minimāls enerģijas avots. Tad kāpēc gan vizi cenšas tos iespējami daudz lietot uzturā? Pareizi – tāpēc ka saknes un dārzeņi ir galvenais vitamīnu, minerālvielu un citu ne mazāk svarīgu uztura sastāvdaļu avots.

Labas namamātes galvenais mērķis un pienākums ir sagatavot šos uztura produktus tā, lai maksimali saglabātu vitamīnus un minerālus.

Vārīšanai ūdens jāņem tādā daudzumā, lai tas par 1 – 2 centimetriem pārsegtu dārzeņus. Pēc iespējas biežāk jācenšas izmantot vārīšanu nelielā ūdens daudzumā. Notīrītus un sagrieztus dārzeņus ievieto katlā ar augstām malām, pārkaisa ar sāli, pārlej ar ūdeni līdz 1/2 sakņu apjoma, uzliek vaku un vāra uz nelielas uguns.

Lai iespējami labāk saglabātu C vitamīnu, jāzina daži noteikumi.

  • Skābētos kāpostus nedrīkst glabāt bez sālījuma,
  • Sakņu vārīšanai jāizvēlas katls, kurā paliek iespējami maz brīvas vietas,
  • Katlam obligāti jāuzliek vāks,
  • Sagrieztas saknes un dārzeņi nedrīkst ilgi atrasties saskarē ar gaisu,
  • Saknes jāliek verdošā, sāļā ūdenī, bet jāturpina vārīt uz lēnas uguns,
  • Gatavo ēdienu nedrīkst ilgi uzglabāt, jācenšas, lai to nevajadzētu uzsildīt,
Tomēr visvairāk ir ieteicams ēdienkartē iekļaut pēc iespējas daudz svaigu, termiski neapstrādātu sakņu un dārzeņu.

Nav komentāru:

Nodrošina Blogger.